Bygg ett nytt badrum och följ reglerna om våtrum

post thumb
Våtrum
by Andreas/ on 02 Oct 2020

Bygg ett nytt badrum och följ reglerna om våtrum

Att bygga ett nytt badrum skiljer sig från en badrumsrenovering både gällande regler, tidsåtgång och pris. När du bygger ett helt nytt våtrum krävs såväl indragning av avlopp och elinstallation som installering av ventilation. Men om ni är flera i en bostad med bara ett badrum är det en klok investering att bygga ett till. Det första valet att göra är om det enbart ska vara ett WC eller om bad- eller duschmöjligheter ska finnas.

Att tänka på vid nybyggnation

Det är viktigt att du har de tillstånd som krävs för att få bygga ett nytt badrum. Oftast behöver du inget bygglov, men i de allra flesta fallen måste du göra en anmälan till kommunen om ditt nybygge. Det bästa är att ta kontakt med kommunen om du är osäker, samt att göra det i god tid då handläggningstider förekommer. Vi på Badrumsrenoveringar Stockholm står gärna till din tjänst när du ska bygga nytt badrum.

Viktiga regler gällande våtrum

För att undvika fuktskada badrum är det av stor vikt att reglerna gällande våtrum följs noggrant. Det finns många branschregler som måste tas i beaktande och vi håller oss alltid uppdaterade om vad som gäller. Just tätskiktet är mycket viktigt när du bygger badrum, då det gör badrummet vattentätt. Oavsett om du väljer våtrumsmatta eller kakel är det viktigt att det monteras på ett korrekt sätt och detta bör därför genomföras av yrkesmän. Både golv och väggar behöver ha tätskikt, samt att platser där risken för läckor är större ska förstärkas.

Vad kostar ett nytt badrum?

Att konstruera ett helt nytt våtrum kostar mer än en badrumsrenovering, men slutpriset varierar beroende på materialval, design och storlek på badrummet. Priset kan variera från runt 200 000 ända upp till 500 000 kronor beroende på förutsättningarna. Dock är det en investering då ett modernt badrum höjer värdet på fastigheten.

Du kan ha rätt till ROT-avdrag när du bygger ett nytt badrum, vilket då ger dig avdrag på arbetskostnaderna. Avdraget ligger på 30 % upp till maximalt 50 000 kronor per år. Det är bra att anlita professionella yrkesmän för att få ett väl utfört arbete.

Anledningar till att anlita professionella hantverkare:

• De har kunskap om de regler som gäller för våtrumsutrymmen
• Genom flerårig erfarenhet kan de ge dig goda råd om badrumsbygget
• Byggfirmor har kunskap om bygglov, anmälan till kommuner och ROT-avdrag